Millaisen maailman haluamme?

10 maalis 2013

image

 

VUODEN 2015 JÄLKEISET KEHITYSTAVOITTEET PUHUTTAVAT KANSAINVÄLISESSÄ KONFERENSSISSA HELSINGISSÄ

Kehitysministeri Heidi Hautala isännöi 13. maaliskuuta kansainvälistä konferenssia, jossa keskustellaan konfliktien, väkivallan ja katastrofien tuhoisista vaikutuksista sekä uusista vuoden 2015 jälkeisistä kehitystavoitteista. Kokous on osa maailmanlaajuista keskusteluprosessia, joka pyrkii vastaamaan uusiin kehityshaasteisiin vuosituhattavoitteiden määräajan umpeutumisen jälkeen. Konferenssiin osallistuu YK:n jäsenvaltioiden, kansalaisjärjestöjen, yksityissektorin ja YK-järjestöjen korkean tason edustajia kuten YK:n kehitysohjelma UNDP:n apulaisjohtaja Rebeca Grynspan sekä YK:n pääsihteerin erityisneuvonantaja vuoden 2015 jälkeisten kehitystavoitteiden suunnittelussa Amina Mohammed.

Vuonna 2000 maailman johtajat sopivat, kuinka maailmasta tehtäisiin parempi paikka. Asetettiin kahdeksan tavoitetta, jotka päätettiin saavuttaa vuoteen 2015 mennessä. Näistä vuosituhattavoitteista kolme on jo saavutettu: köyhyys on puolitettu, slummeissa asuvien elinolosuhteet sekä puhtaan veden saatavuus on parantunut, ja yhtä monet tytöt kuin pojat aloittavat peruskoulun. Matkaa on kuitenkin vielä jäljellä.

Määräajan lähestyessä keskustelu kansainvälisessä yhteisössä kiihtyy: mitkä ovat kehityksen haasteet vuoden 2015 jälkeen ja miten niihin voidaan vastata? Lähes sadassa maassa ja kaikissa maanosissa on asetettu kysymys "millaisen maailman haluamme?". Helsingin konferenssi on osa tätä YK:n johtamaa kansainvälistä vuoropuhelujen sarjaa.

Katastrofit lisäävät köyhyyttä ja hidastavat kehitystä. Helsingissä mietitään, mitä yhtymäkohtia kehityksellä sekä konflikteilla, väkivallalla ja katastrofeilla on, ja muotoillaan kehitystavoitteita, joilla niihin voidaan vaikuttaa.

Lue lisää tapahtuman kansainvälisiltä sivuilta: www.worldwewant2015.org/conflict

Seuraa tapahtumaa livenä keskiviikkona 13.3.2013 klo 9:00-9:45 osoitteessa: www.undp.fi

Liity keskusteluun Twitterissä: #Conflict2015 @worldwewant2015, #post2015 #beyond2015 #Inequalities2015

Helsingin konferenssin järjestävät YK:n kehitysohjelma UNDP, YK:n rauhanrakentamisen tukitoimisto PBSO, YK:n katastrofiriskin vähentämisen tukitoimisto UNISDR ja YK:n lastenrahasto UNICEF yhteistyössä Suomen ulkoministeriön kanssa.

Lisätietoja: YK:n kehitysohjelma UNDP:n Pohjoismaiden toimisto: Maiju Mitrunen, Email: maiju.mitrunen(at)undp.org, Puh. +358(0) 405471743

Vaikuta! Osallistu ja päätä, miltä maailman tulisi näyttää

Osallistu maailmanlaajuiseen My World - tutkimukseen, joka on osa ennennäkemättömiä YK-johtoisia maailmanlaajuisia keskusteluja vuoden 2015 jälkeisistä kehitystavoitteista. Kysely asioista, jotka merkitsevät sinulle kaikkein eniten vie vain muutaman minuutin.

Osallistu: MyWorld2015.org
Viimeisimmät raportit vuosituhattavoitteista
YK:n vuosituhattavoitteiden seurantaraportti 2012

Kolme keskeistä tavoitetta on YK:n vuosituhattavoitteiden seurantaraportin (Millennium Development Goals Report 2012) mukaan saavutettu jo kolme vuotta ennen vuoden 2015 määräaikaa – köyhyys on puolitettu  ja slummeissa asuvien elinolosuhteet sekä puhtaan veden saatavuus on parantunut. Nykyään myös yhtä monet tytöt kuin pojat aloittavat peruskoulun.

Näytä lisää raportteja