Ihmisoikeuksien päivä 10.12.

10 joulu 2013

image

 

Tänään vietetään kansainvälistä ihmisoikeuksien päivää. YK:n yleiskokous hyväksyi 10. päivä joulukuuta vuonna 1948 ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen. Vuonna 1950 yleiskokous julisti tämän päivän ihmisoikeuksien päiväksi.

"Ihmisoikeuksien edistäminen on yksi YK:n keskeisimmistä päämääristä ja organisaatio on tehnyt töitä tämän tehtävän hyväksi siitä lähtien kun se perustettiin. Kuten silloin, avain menestykseen on nytkin jäsenvaltioiden poliittinen tahto", YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi tänään.

Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 1948. Tämän jälkeen YK:n työ ihmisoikeuksien hyväksi voimistui entisestään, kun YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimi perustettiin vuonna 1993. Tämä oli osa ihmisoikeuksien maailmankonferenssia, joka järjestettiin Wienissä aiemmin samana vuonna.

"Kun nyt vietämme Wienin julistuksen ja toimintaohjelman 20-vuotispäivää, tehostakaamme pyrkimyksiämme täyttää yhteiset lupauksemme kaikkien ihmisten oikeuksien ja ihmisarvoisen elämän edistämisestä ja suojelemisesta", YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi tänään.

YK:n pääsihteeri luovuttaa myös YK:n ihmisoikeuspalkinnot voittajille tänään. YK:n ihmisoikeuspalkinto jaetaan joka viides vuosi muutamalle ansioituneelle ihmisoikeuksien parissa toimivalle henkilölle tai organisaatiolle. Aiemmin palkinnon ovat saaneet esimerkiksi Amnesty International ja Nelson Mandela. Pääsihteeri kunnioittaakin Nelson Mandelan työtä kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä:

"Nelson Mandelan poismeno on syössyt koko maailman suruun, mutta hänen elinikäinen sitoumuksensa ihmisarvoon, tasa-arvoon, oikeudenmukaisuuteen ja myötätuntoon tulee palvelemaan inspiraationa kun jatkamme ihmisoikeuksille perustuvan maailman rakentamista."

Tänä vuonna YK:n ihmisoikeuspalkinnon saajia ovat esimerkiksi opiskelija-aktivisti Malala Yousafzai sekä Kuurojen maailmanliiton entinen pääsihteeri Liisa Kauppinen. Kauppinen on ensimmäinen suomalainen, jolle on myönnetty arvostettu ihmisoikeuspalkinto. Sen lisäksi, että Kauppinen tunnetaan "kuurojen ihmisoikeuksien äänenä", hän on työskennellyt myös naisten ja erityisesti vammaisten naisten oikeuksien edistämiseksi kansainvälisesti.


Lue YK:n pääsihteerin lausunto ihmisoikeuksien päivänä 10.12. kokonaisuudessaan täältä.

Lue lisää ihmisoikeuksien päivästä 2013.